Charakteristika

Plod je velký asi 10 cm, ve zralosti krémově žluté barvy s podélnými fialovými pruhy – žíháním. Barva, chuť a vůně je podobná medovým melounům či melounům cantaloupe. Zelenobílá až žlutooranžová dužina je šťavnatá a jemně nasládlá, s malými tvrdými semínky v dutině uprostřed plodu. Tvar plodu může být od kulatého po oválný či srdčitý, v závislosti na původu ovoce. Plody jsou velmi citlivé na otlaky, při pokojové teplotě však mohou nepoškozené plody vydržet i několik týdnů.

Využití

Konzumuje se většinou syrové, podobně jako meloun. Nejlepší je vychlazené. Pepino je vynikající také v ovocných i zeleninových salátech a v pečených i nepečených dezertech. Před tepelnou úpravou je třeba dužinu nakrájet a po několika minutách osušit.

MŮŽETE VYZKOUŠET
  • Pepino s prosciuttem
  • Smetanový koláč (pie) s pepinem (rozdrcené vanilkové sušenky či vafle, pudink, mléko, šlehačka, máslo, pepino)
  • Pepino smoothie (rozmixované s ledovou tříští a doslazené medem)
  • Malý ovocný salát s pepinem, jahodami, jogurtovým dresinkem a mátou, pokapaný karamelem
  • Ledový salát s pepinem, jarní cibulkou a slaninou, se zálivkou z medu, dijonské hořčice a balsamica
  • Studená dezertní polévka z pepina, pomerančové šťávy, šlehačky, skořice, medu a calvados, ozdobená mátou
  • Sorbet z pepina s kapkou brandy
PŮVOD, TIPY A ZAJÍMAVOSTI

Původem z oblasti And, především Kolumbie, Peru a Chile, pěstují se však i na Novém Zélandu a v Austrálii.


JASFRESH, s.r.o.

Šumperská 438
787 13 Rapotín
Tel.: (420) 602 574 332
Email: expedice@jasfresh.cz
IČ: 03826325

Najdete nás na google map

Vaše zpráva

expedice@jasfresh.cz